Под това мото премина срещата, която фирма АСТЕЛ организира на 15 октомври в София, и на която присъстваха представители на мелнични предприятия и браншови организации. Лекторът Кирил Ризев постави основният акцент върху представянето на последните новости в гамата апарати за анализ на зърно и брашно на френската фирма “CHOPIN Technologies”, като по-специално внимание бе отделено на Mixolab, Infraneo и SDMatic.

Мixolab System, с трите си програми (Standart, Simulator, Profiler), е апарат, предназначен да измерва реологичното поведение на тесто, подложено на двойно въздействие – месене и температура. Той позволява да се работи с постоянна маса, като се избягва влиянието на различното ниво на запълване на месачката. Управляван от компютър, апаратът дава много възможности за вариране със задаването на параметрите (скорост на месене, профил на температурата, градиенти на температурата и др.).

Мixolab Standart е идеален за научноизследователските лаборатории, който позволява да се правят и предвиждания. Сами или с помощта на експерти производителите могат да изграждат модели, позволяващи да се предскаже окончателното поведение на брашното (обем, разтегливост). Качеството на брашното не се определя единствено от нивото или от качеството на протеина. Скорбялата също е важна съставка – малко или много, тя се уврежда, а и нейният химически състав й придава особени свойства, но не трябва да се забравят и останалите съставки – вода, ензими, липиди, фибри. Всички те влияят върху качеството на брашното и в последствие – върху неговото развитие в процеса на производство. Мixolab Standart е единствена възможност позволяваща пълно охарактеризиране на брашното – с един опит и една и съща проба.

Мixolab Simulator може да замести анализите с Farinograf и да се получават стойности, еквивалентни на тези на стандарт 5530/1. Обикновено охарактеризирането на брашното се състои в измерване на поведението в една фаза от месенето при постоянна температура. Макар и частично, спорд възможностите, предлагани от Мixolab Standart, измерването на поведението на тестото по време на месенето, остава база за някои стандартизирани методи. Мixolab Simulator позволява да се запазят връзките с тези класически методи. Това се налага или за да се поддържа следата от предишни анализи, или за да може да се разговаря с партньори, които още не са оборудвани със Мixolab System.

Мixolab Profiler може да охарактеризира брашната в зависимост от тяхното крайно приложение на база на 6 основни критерия:

  • Абсорбцията на водата влияе върху продуктивността на тестото;
  • Индексът на месене отразява съпротивлението на брашното при месене;
  • Индексът на глутена говори за силата на протеините;
  • При затопляне, вискозитетът е във функция от характеристиките на скорбялата и амилазната активност;
  • Амилазното съпротивление дава информация за нивото на покълване;
  • Индексът на деградация дава важни сведения за възможността крайният продукт да бъде съхраняван.

Тъй като се основава на един напълно изчерпателен анализ на брашното, на неговите съставки и връзките между тях, Мixolab Profiler е перфектно средство за охарактеризиране на брашната и идеален за контрол на качеството. На международното изложение Europain 2008 в Париж Mixolab Profiler получи наградата за иновация.

Апаратът  SD-Matic е последна, подобрена модификация и се прилага за измерване на нивото на увредената скорбяла в брашното, позволява да се оцени неговото качество и предварително да се знаят проблемите, които биха възникнали при производството на различни крайни продукти.