Call us on:
+359 2 958 78 85

ИЗМЕРВАНЕ НА ТОПЛОПРОВОДИМОСТ НА ТЕКСТИЛНИ ИЗДЕЛИЯ

2017-08-11

Възприемането на "усещане за топло" на текстилните материали е ключов фактор, който влияе върху цялостния комфорт на потребителя. Важно е да се разбере, че физическото усещане за топлина е различно от абсолютната температура на материала. Физическият процес, който управлява усещането за топлотата при допир, е скоростта на пренос на топлина. Това означава, че металите (които бързо провеждат топлината далеч от кожата) се чувстват хладни на допир, докато дървесината се чувства по-топла, дори когато и двата материала са на една и съща абсолютна температура.

Може да се приеме, че физическото свойство топлопроводимост (k) е свързано с възприеманата топлина на материала. В действителност характерът на топлопренасянето е по-сложен и зависи от топлинния капацитет (Cp) и плътността (ρ) на материала. Тези параметри могат да се комбинират във фактор, наречен топлинна ефузия (също така описван и като "термична инерция"), дефиниран като корен квадратен на топлинният капацитет, топлопроводимостта и плътността на материала. С помощта на произвеждания от C-Therm анализатор TCi, изследователите могат да характеризират директно, както топлопроводимостта, така и топлинната ефузия на техните проби.          


Международен стандарт: ASTM D7984

Измерването на топлинната ефузия на текстилни материали разкрива скоростта, с която тъканите абсорбират топлина, когато за първи път влязат в контакт с кожата. Текстил с ниска топлинна ефузия ще се почувства по-топъл на допир и скоростта на пренос на топлина би бил по-бавен, като по този начин поддържа чувството за по-топло на потребителя. Обратно, за лятно облекло, в което някой иска да остане хладен, е желателно да бъде от текстилен материал с по-висока топлинна ефузия, тъй като тъканта по-бързо ще изтегли топлината от кожата. ASTM разработи нов метод за изпитване на текстилни материали - ASTM D7984 Test Method for Measurement of Thermal Effusivity of Fabrics Using Modified Transient Plance Source (MTPS) Instrument.


В момента анализаторът
TCi на канадската фирма C-Therm е единственият инструмент на пазара, който отговаря на ASTM D7984.

От ежедневните дрехи, които носим до облеклото за активна дейност и спортните облекла, текстилните изделия играят ключова роля в много отрасли. Изследователите в текстилната индустрия са изправени пред търсенето на по-леки и по-евтини материали с оптимални термични свойства. В тяхна помощ е анализаторът на топлопроводимост TCi, който осигурява точни измервания в редица реални сценарии, включително при по-висока влажност и при различни натоварвания. Може да работи в широк диапазон от условия на околната среда и да тества различни материали. Изключително лесен за работа, бърз, като резултатът се получава за няколко секунди.

В следващото видео е представена повече информация при характеризиране на "Warm Feel" и "Cool Touch" на текстилни материали.